Eğitimci girişimcilerden eğitime yatırım
Gebze’de 2012 yılında girişimci eğitimciler İsmail Yaşar, Canan Önal, Yasemin Yılmaz ve Ergün Doğan ortaklığında kurulan Özel Öğretim Dershaneleri Yayıncılık Eğitim Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin ilk yatırımı, dershane oldu. O dershane geçtiğimiz yıllarda dershanelerin kapatılmasına yönelik kararın ardından temel liseye dönüştü. Bu eğitim öğretim yılında ise her ne kadar bulundukları binanın bugün itibariyle kiracısı dahi olsalar ana sınıfından lise sona kadar eğitim verilen bir kampüse, Yeni Umut Okulları’na dönüştü.
Yerel basını ağırladılar
2018-2019 eğitim öğretim yılına Köşklüçeşme Mahallesi, Yeni Bağdat Caddesi üzerindeki kampüsünde ana okulundan lise sona kadar Yeni Umut Okulları o kampüste önceki gün yerel basını ağırladı. Kurucu temsilcisi İsmail Yaşar ile kurucu ortak Yasemin Yılmaz; Lise müdürü Gülcan Yaşar Ana ile ilk ve ortaokul müdürü: Zehra Ceylan gazetecilere önce okulu gezdirdi. Basın toplantısının ardından öğlen yemeği ikramıyla konuklarını uğurladı. İsmail Yaşar önce açıklamada bulundu, sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yaşar şunları kaydetti:
Teste dayalı eğitim sistemine karşıyız
“Genel eğitim anlayışı dışında bazı hedeflerimiz var. 2018 yılındaki Türkiye’ye baktığımızda eğitim sektöründe maalesef inanılmaz sıkıntılar yaşandığını görmekteyiz. Bunun sebeplerinden biri de sadece test çözmeye dayalı eğitim sistemidir. Biz açıkçası bu modele biraz karşıyız.
Mutlu nesil, başarılı mezun
Geçen yıl Bakanımız tarafından da sözü edilen, Köy Enstitüleri benzeri bir model oluşturmayı hedefliyoruz. Hiçbir okulda olmayan bir iş yaptık. Evet, akademik anlamda bir başarı sağlayacağız. Onun için zaten gereken her şey yapılıyor. Onun dışında öğrencilerimizin mutlu olması için de çaba sarf ediyoruz.
12 ücretsiz kurs üç seçenek hakkı
Okulumuza kayıtlı öğrenciler ders dışında üç ayrı konuda kurs alıyor. 12 kursumuzdan üçünü tercih ediyor. Örneğin yüzme kursunu tercih eden öğrenci haftada iki gün profesyonel hocalarımızdan yüzme kursu alıyor. Gitar, keman, resim, drama, Uzakdoğu sporları, vurmalı çalgı kurslarımız da var. Bu kurslardan ötürü cumartesi günleri okulumuz cıvıl cıvıl oluyor. Öğrencilerimiz velileriyle gelip keyifli vakit geçiriyor, mutlu oluyor. Bu anlamda gerçekten de hedefimize ulaştığımızı söyleyebilirim.
Duyarlı ve üretken olmalılar
Öğrenci okusun. İyi üniversiteler kazansın. Ama aynı zamanda sosyal olsun. Kentine ve ülkesine karşı, yaşanan olaylar üzerinden duyarlı olsun. Üretsin. Öyle bir birey yaratmaya çalışıyoruz çünkü öyle bir birey mutlu bir aile kuracaktır. Eşiyle, çoluğu çocuğuyla iyi bir ilişkisi olacak ve ülkesine faydalı bir birey haline gelecek.
Boş zamanları da okulda geçmeli
Suç oranları ülkemizde maalesef çok yüksek. Bu şekilde çocuklarımızı olası suça karışmalardan da uzak tutacağımızı sanıyoruz. Genç yaştaki öğrencilerimizin ders çalışmanın yanı sıra çeşitli kurslar içinde yer alarak boş zamanlarını da burada geçirmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Günümüz itibariyle bu algıyı da yarattık diyebilirim.
Eğitimi bilen eğitimcileriz
Yeni Umut Okulları adı altında ilk yılımız olmasına karşın 400’ü aşkın öğrencimiz var. Bugün marka olan okullar bile ilk yıllarında bu öğrenci sayısına ulaşamıyor.
Bu okulun kurucuları olarak eğitim işini bilen eğitimcileriz. Deneyimli bir öğretmen kadrosuna sahibiz. Bu şekilde yola koyulduk. Yolumuza devam ediyoruz.
Atölyelerde ampul söküp takmayı öğrenecekler
Kuruluşumuz maalesef ülkemizin sıkıntılı olduğu bir döneme geldi ve birçok projemizi askıya aldık. Binamızın alt katında yerlerini belirlediğimiz atölyelerimiz olacak. Her ilk ve orta okul öğrencisi musluk milini bilsin. Ampul söküp takabilsin. Öğrencilerimiz ileride hakim, savcı…. olabilir ama diyelim ki gecenin 11’inde evinde bir sıkıntı çıktı. Evlerinde acil çözülmesi gereken sorunları çözebilsin. Çok yakın zamanda bunları da hayata geçirebileceğiz.
Robotik kodlamayı uygularken
tehlikeyi gözardı etmeyeceğiz
Robotik kodlamaya dair atölyelerimizi oluşturduk, oluşturmaya devam edeceğiz. Çağa elbette ayak uyduracağız ama bir şeye dikkat çekmeye çalışıyoruz. Geçenlerde görüştüğümüz çok ünlü bir psikoloğa göre günümüzde ilk ve ortaokul öğrencilerinin en büyük sorunları teknoloji. Psikolog bana bir tabletin insan zihninde kapsadığı alan ile eroinin kapladığı alan aynı dedi.. Ve önümüzdeki 10 yılın en önemli sorunlarından biridir. Eğitimciler de hep söyler. Velilerin en büyük şikayetlerinden biri çocuğunu bilgisayarın ve tabletin başından alamamak. Tabi ki çağa ayak uyduracak, robotik kodlamayı uygulayacağız. Ama bunu yaparken tehlikeyi de göz önünde bulunduracağız.
Önümüzdeki 10 yılın problemi
Köy Enstitüleri’ni andıran bir modeli uygulama sebeplerimizden biri de bu. Kendi çocuğumda bunu başardım. İnanılmaz tablet merakı vardı. Biz önüne üç tane kurs koyduk. Eve enerjisini atmış, yorgun geliyor ve tabletten uzaklaştırdık mesela. Çok ciddi bir problem. Önümüzdeki 10 yılda büyük sorun olacak ve biz bunu öğrencilerimizde aşmaya çalışıyoruz.
TMMOB MMO işbirliğinde İSG eğitimi
İş sağlığı güvenliği müfredatını zaten kurum olarak uyguluyoruz. Bunun öğrencilere eğitim olarak aktarılmasına dair bazı şeyler vardır. Eğitim müfredatında olmasa dahi bazı şeyler öğrencilerle sohbet esnasında, mesaj olarak verilebilir ve dersten çok daha fazla avantajla bilgi aktarılmasına sebep olur. Öğrenciye şu konu şu derste işlenecek dersiniz ama öğrencinin algısı kapalıdır ama hiç alakası yokken konuyu sınıfta açarsan sonuca ulaşırsın. Bu tür çalışmalarımız sürüyor. Öğrencilerimizi yardımlaşmaya, dayanışmaya itiyoruz. İş sağlığı ve güvenliğine dair TMMOB Makine Mühendisler Odası Gebze Temsilciliği ile de görüşmeler yaptık. Gelecekler ve öğrencilerimizi konuya dair bilgilendirecekler.
Temel bilimsel gerçeklere dayalı eğitim
Eğitimin siyasetin dışında tutulması gerektiğine dair görüşe çok katılmıyorum çünkü eğitim modelini, müfredatı belirleyenler siyasiler. Ama biz okul olarak işimize bakıyoruz. Hangi siyasi görüş olursa olsun, herkesin kabul edeceği belli gerçekler vardır. Bugün bir öğrencinin yüzmesine, üniversite sınavında üst düzey bir derece edinmesine herkes onay verir. Kimsenin ayrışmayacağı konulardır. Okul kurucuları olarak birey birey, hepimizin bir siyasi görüşü mevcut. Ama burada temel bilimsel gerçekler vardır ve o zemin üzerinden eğitim sistemimizi yürütüyoruz. Bundan asla ödün vermeyeceğiz. Hangi siyasi yapı olursa olsun eşit mesafede duruyoruz.
Gebze Belediyesi’nden kaldırım ve kasis istedik
Yerel yönetimlerden beklentimiz elbette mevcut. Gebze Belediyesi Fen İşleri müdürümüz ile görüşmelerimiz, taleplerimiz oldu. Örneğin okul çevresine kaldırım yapılması, caddeye hız kesici kasis konulması gibi. Okulumuzun bulunduğu caddede araçlar aşırı hız yapıyor. 10 Temmuz’da caddenin bulunduğumuz bölümüne hız kesici kasis yapılmasıyla ilgili başvurumuz var ama işlerin yoğunluğu gerekçe gösterildi, halen bekliyor.
Tüm okulların beklentisi okul güvenliğidir
Gebze Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşmelerimiz, diyaloğumuz devam ediyor. Sadece bizim için değil tüm okullar için geçerli olan şey okul güvenliğidir. Onun için önümüzdeki dönem Gebze Belediye Başkanı’nın beklentilerimize özen göstermesi dileğimizdir.
Sektörde rekabet ve rekabet etiği
Eğitimin bir sektör olarak ele alınmasına da karşıyım ama maalesef bir sektör. Ama kendi anlayışımızla bu aşamada stalize olmaya çalıştık. Yetiştirdiğimiz öğrencinin hayatına dokunabilmek, onu kazanabilmek gerçekten parayla satın alınamayacak bir iştir.
Hiçbir refikimizle işimiz yok
Bunun dışında bazı özel okullar ile kurduğumuz bir hukukumuz var. İki ayda bir kahvaltıda bir araya geliyoruz ve bir süre önce yine bir araya geldik. Bir haksızlık ortamını elimizden geldiğince minimize etmeye çalışıyoruz. Tamamen sona ereceğini sanmıyorum çünkü işin içinde maalesef para var. Tabi ki kayıt alıyoruz. Tüm arkadaşlarıma söyledim. Bizim hiçbir özel eğitim kurumuyla işimiz yok. Kimin ne yaptığıyla, ne söylediğiyle ilgili değiliz. Eleştirmeyelim, etmeyelim, biz kendimize bakalım.
Birçok refikimizle iyi bir ilişki içindeyiz
Yeni Umut Okulları olarak öğrencilerimize hedeflerimiz paralelinde imkânlarımızı sunacağız. Diğer okullara yönelik olarak, ‘O okul şöyledir böyledir’ demekten kendimizi soyutladık. Birçok refikimizle iyi ilişkilerimiz var ve görüşüyoruz. Bu da olumsuz ortamı azaltacaktır diye düşünüyorum.
Kampüs olarak baktığımızda 5-6 okul var ama önümüzdeki yıllarda açılacak olanları biliyorum. Gebze Bölgesi’nde toplam 27 özel eğitim kurumu var.
Dil eğitiminde nasıl bir farklılık yaratıyorsunuz?
Okulumuzda dört yabancı öğretmenimiz var. Ana sınıfında 12 saat İngilizce dersimiz var. 10 saatine Türk hoca, iki saatine yabancı hocamız giriyor. Yaz mevsimi aylarında öğrencilerimizi yurt dışı çalışmalarımız için göndereceğiz. Yine yabancı dile dair bir online eğitim sistemimiz mevcut. İngiltere’de kullanılan, öğrenci velilerimizin dışarıdan satın alması halinde bin 500 TL civarı ödeme yapacağı bu sistemi biz öğrencilerimize ücretsiz hizmet olarak sağlıyoruz. Ağırlıklı pratik uygulama sürdürüyoruz. Yeni eğitim öğretim dönemi başlayalı uzun zaman olmadı ama karşılığını da almaya başladık.
Messi yetiştirme hedefimiz yok
Yabancı dilde sınıf öğretmenlerimiz haftalık 18 saat derse giriyor. Drama öğretmenimiz var, profesyonel tiyatrocu. Dramayı dersle ilişkilendiriyoruz. Müzik öğretmeni arkadaşımız yine her sınıfa giriyor. Boluspor’un eski teknik heyetinden bir arkadaşımız, spor hocamız. Messi gibi futbolcular yetiştirme hedefimiz yok. Elbette yeteneği varsa gitsin ama temel derdimiz bunun eğitime katkısı.
Okulu sevmeyen çocuk için…
Öğretmen sınıfa geliyor, çocuk sınıfta çok hareketli. Buna bir çözüm bulmak lazım. Biz sporu ve sanatı okulumuzda bunun için yoğun tutmaya çalıştık ve karşılığını almaya başladık. Okulu sevmeyen, okula karşı olumsuz algıya sahip öğrenciler var. Geçenlerde tanık olduk. Velisi teşekkür etti. Çocuğun futbola olan ilgi ve sevgisinden okula olan sevgisini sağladık. Hedeflerimizden biri öğrenci mutluluğu idi. Bunu sağladığımızı söyleyebilirim.
Bilinçli sosyal medya kullanımı için medya okuryazarlığı eğitimi var mı?
Sosyal bilgiler öğretmeniyim. 7’nci sınıfların ders konularından biri iletişim ve iletişim araçlarını kullanımı. Teoride bunun eğitimini veriyoruz ama işin teoride kalmaması lazım. Gazetelerin patronları vardır ve alanda olan sizler varsınız, bizim için sizler daha önemlisiniz. Dolayısıyla sizlerle bu tür çalışmalar yapmak istiyoruz. Biz size sınıf açarız. Ortak çalışma yürütürüz. Gazetecilik nedir? Bu anlamda sahada olan sizsiniz. Zorlukları nedir, anlatırsınız. Sizlerin de önerileri ile ortak çalışma alanları belirleyebiliriz. Soru için teşekkür ederim ama sadece sorduğunuz için değil, hep düşündüğümüz bir şeydi.
Teoride her şey öğretiliyor ama önemli olan pratik.
Fen lisesi gruplarımız, haftanın üç günü 3.5 saat burada. Bilimsel projeler hazırlıyor. Bilim insanları onlarla sohbete gelecek.
Enerjisini üzerinden atmadan eve gelen çocuk anne baba için problemdir. Tableti kesmenin yolu da çocukların sanat ve spor ile uğraşmasını sağlamaktır.
Diploma ve karne için gelen bize gelmesin
Sadece öğrenci ile de sınırlı değil. Öğrencinin kayıt işleminin gerçekleşmesinin ardından bizim veli ile ticari ilişkimiz bitmiştir. Bundan sonraki ilişki veli öğretmen ilişkisi olmalıdır. Böyle görmezseniz biz sizin çocuğunuzda başarı edinemeyiz. Karne ve diploma için geleceksiniz, kusura bakmayın ama gelmeyiniz. Bizim işimiz beyaz eşya ticareti değil. O yüzden veliyi de işin içine sokmak amacındayız.
AÇEV ile babalara ebeveyn eğitimi
AÇEV ile ortak bir projemiz var. Velilerimize etkili anne baba nasıl olur ana temelli eğitim başladık. Haftada iki saat, toplam 10 hafta sürecek. Çok etkili bir eğitim. Bu şekilde öğretmen ve veli hayata aynı taraftan bakınca çocuk arada kalmayacak. Herkesin bir doğrusu ama bir de bilimsel bir doğrusu var. Biz bunu kırmak için, baba eğitimiyle ilgili bir çalışma başlattık çünkü her şeyi annenin çözeceğine dair kanaat vardır. Hayır kardeşim. Baba da işin içinde olmalı. Örneğin baba hafta sonu çocuğuyla balığa gitsin ama her nereye gideceklerse birlikte karar versinler.
Dönem sonunda başarıları gerekçesiyle öğrenci teşhiriniz olacak mı? Bunun öğrenciler üzerinde olumsuz etkisi olduğu söyleniyor?
Size katılıyorum ama bu olumsuzluğu yıkma şansımız pek gözükmüyor. Öğretmenlerimize, ‘Bir özel okul olarak doğru gördüğünüz her neyse onu yapalım’ diyoruz.
Üniversiteye girerken ağırlıklı orta öğretim başarı puanı diye bir puan var. Bu aşamada, kendi öğrencimize de zarar vermiş oluyoruz.
Örneğin; ben bu sınavda 90 net yaptım, not ortalamam 70. Başka bir öğrenci 80 net yaptı, not ortalaması 100. Biri diğerini bu şekilde geçebiliyor. Dolayısıyla böyle bir haksız rekabet var.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 vizyon planını inceledim. Bizim daha önce düşünüp hayata geçirmeye çalıştığımız şeyleri yapmaya çalışıyor şu anki Milli Eğitim Bakanı. Mesela Köy Enstitüleri’ni geçen hafta dillendirdi. Onun dışında her öğretmenin kendi müfredatını hazırlaması gibi başlıklar mevcut.
Kolay gözükmüyor ama biz bununla ilgili bir iki öğrenci kaybetmeyi göze aldık, kaybettik ama bir duruşu sergiledik. Bize gelip giden öğrenci çok nadirdir. Gidenin nedeni de bu tutumuzdur.
15’lik sınav kâğıdına 60 puan veren okul dedirtmedik, dedirtmeyeceğiz.”
Yeni Umut Okulları Köşklüçeşme Yerleşkesi
Köşklüçeşme Mahallesi, Yeni Bağdat Caddesi, No: 273 Gebze – KOCAELİ adresinde
4 bin 500 metrekare arazi üzerinde, biri sekiz diğeri dokuz katlı iki farklı binasında, 13 bin metrekare kapalı alana sahiptir.
Bina içerisinde 58 derslik ve idari bölümler ile birlikte
25 metre boy, 13 metre en, 1.80 metre derinliğinde, tribünlü yarı olimpik havuz
700 metrekare büyüklüğünde, tribünlü spor salonu
Toplam 400 kişi kapasiteli iki yemekhane
Fen bilgisi, fizik, kimya, biyoloji laboratuvarları
İki kütüphane, resim ve müzik atölyeleri, etüt odası, lobi, jimnastik salonu, Uzakdoğu sporları salonu, dans salonu, iki kantin, masal ve drama odası, uyku odası ve inşa halindeki 400 kişilik konferans salonuna sahiptir.
Eğitimci kadrosu
Lise müdürü: Gülcan Yaşar
Ana, ilk ve ortaokul müdürü: Zehra Ceylan
Anaokulu öğretmenleri
Esra Kılıç, Dilek Yalçın, Nilda Ekşi, Büşra Türker
İlkokul sınıf öğretmenleri
Yakup Arslan, Sabri Can, Şenay Soğukpınar, Elif Toker, Aydın Gündüz
Branş öğretmenleri
Meltem Kubaş, Ersin Kubilay, Gülüzar Yandık, Fatma Geçal, Koray Kılıç, Uğur Cengiz, Neslihan Büyük, Yasemin İpekçi, Hatice Ay, İlknur Bagav, Feryal Yılmaz, Gül Ay, Aysun Kara, Kaan Acar, Şafak Gürleyen, Fatma Eser, Büşra Armağan, Ayşe Esra Salamcı, Berna Özel, Fatih Ayar, Kenan Beyaztaş, Okan Kanlı, Esra Taban, Şeyda Ergin, Cihat Yıldız, Deniz, Altuntaş, İsmail Şentürk, Gürkan Uğuz, Damla Bozkurt, Nihal Öztürk, Meryem Arabacı, Ali Şimşek, Aşkın Bulut, Yasemin Perçin, Burcu Yanık, Serpil Kaya, Gizem Ünlü, Rümeysa Bal
Psikolog: Ayşe Ezgi Kalem
Spor koordinatörü: Ümit Sümer
Yeni Umut Okulları’nın Tarihçesi
2012 yılında İsmail Yaşar, Canan Önal, Yasemin Yılmaz ve Ergün Doğan ortaklığında Özel Öğretim Dershaneleri Yayıncılık Eğitim Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi kuruldu.
Şirket bünyesinde ilk olarak aynı adlı dershane faaliyete geçti. Dershanede ilkokul, ortaokul, lise öğrencilerine ve mezunlarına sınavlara hazırlık eğitimi; dershanenin Gebze Mutlukent’teki yerinde verildi.
Eğitimde yeni yapılanma sonrası 2014 yılında temel liseye dönüştü ve Yeni Umut adını edindi.
2018/2019 eğitim öğretim yılının başlangıcından itibaren ise ana okulundan liseye kadar eğitim verilen Köşklüçeşme Mahallesi’ndeki mevcut yerinde kolej haline dönüştü.
Kaynak => https://www.kocaelizirve.com/haber/sektor/yeni-umut-okullarinda-koy-enstitusu-modeli/168965.html